Året der gik – HCS Ungdom ved Henning og Henrik

06-01-2021

Cykelåret 2020 startede helt som planlagt. Vi kørte fællestræning hver søndag med afgang fra klubhuset og forberedelserne til den nye sæson skred planmæssigt frem. Den første fællestur for interesserede (Magnus, Tobias, Emil, Rasmus) var Distriktstræningslejr i Næstved den 7. og 8. marts med deltagelse fra alle klubber på Sjælland. Op til træningslejren begyndte snakken om Corona så småt, men Næstved holdt fast og arrangementet blev afholdt som planlagt – ugen efter blev Danmark lukket ned – men det gjorde vi ikke.

Herefter stod den på Corona restriktioner på alle tænkelige og utænkelige måder. Heldigvis havde vi i ungdomsafdelingen mulighed for at holde skruen i vandet. Vi splittede fællestræningen op i to afdelinger, en afdeling hvor Henning kørte fra Sportsbyen med den ene gruppe og en anden afdeling, som kørte fra Tølløse med den anden gruppe. Tølløsegruppen kørte rigtig meget i området omkring Lejre og bakkerne omkring Tølløse. Denne manøvre gjorde, at vi kunne holde fast på alle vores unge mennesker og alle fik nogle rigtig gode træningsture. Trænerteamet vil gerne takke vores unge mennesker for at opretholde begejstringen henover hele perioden.

Henover vinteren var der flere, som havde givet udtryk for at licens skulle afprøves inden efterskolerne startede op – som bekendt kom det ikke til at gå helt som håbet, sæsonstart blev udskudt gang på gang og på et tidspunkt frygtede vi gamle, at der skulle vinkes helt farvel til cykelløb i sæsonen 2020. I begyndelsen af juni var der et lille lys for enden af tunnelen, der blev afviklet et løb for ungdomsryttere på Dyrskuepladsen i Roskilde, her havde vi Casper og Elias med for allerførste gang, mens Rasmus var den erfarne, der denne dag måtte overtage rollen at få guidet de nye ryttere i forhold til indskrivning, nummerudlevering og det som sig dertil hører. Forældregruppen overværede cykelløbet live streamet, da alle tilskurere var forment adgang til området. Den normale sæsonopstart i begyndelsen af april blev ikke til noget, derimod blev Randers Bike Week sæsonens første rigtige licensløb, hvor alle klasser kunne deltage – dvs. der hvor anden halvdel af sæsonen normalt påbegyndes.

I ungdomsafdelingen havde vi allerede tidligere på året besluttet os for ikke at tage til Randers, da vi normalt inden ville have været afsted på flere ture – Youth Tour og Tour de Himmelfart. Qua sæsonens første løb stadig ventede besluttede vi os for at tage interesserede ryttere med til Randers. Elias og Rasmus tog afsted i u13 – så var sæsonen endelig i gang, Elias havde kørt sit allerførste etapeløb og lært, at der skulle trædes hele vejen til stregen, Rasmus lærte på den hårde måde, at det kan være farligt at stå op under et gearskifte – men den unge mands kommentar efterfølgende er ”nu er jeg ikke bange for nåle længere” (og for at undgå misforståelser så hentydes der til sting i knæ og albue). De to drenge havde nogle forrygende intensive dage i Randers – der er ingen tvivl om at det er et arrangement, som vi i ungdomsafdelingen atter ønsker deltage i hvis muligt (sæt allerede nu kryds i kalenderen 4. til 8. august) – virkelig godt tilrettelagt og afviklet.

Randers Bike Week var så startskuddet i forhold til at komme i gang igen, men på samme tid blev den forventede udvidelse af forsamlingsloftet ikke til noget alligevel, hvilket endnu engang gav nogle dystre udsigter i forhold til at få lov til at køre væddeløb. Heldigvis var der rigtig mange ildsjæle rundt omkring i distrikterne og de lokale cykelklubber, som gjorde alt for at få noget afviklet for de unge mennesker.

Endnu engang viste HCS sig ved fronten. Der blev noget forsinket dækket op til hele to mesterskaber fordelt over to uger. Først klubmesterskab i samlet start den 25. august ved Mørkøv og dernæst klubmesterskab i enkeltstart den 1. september på Tuse Næs. Begge arrangementer fik de fleste af vores ungdomsryttere (Emil, Sebastian, Elias, Rasmus, Casper, Mathias, Bastian) ud på cyklerne, både dem med og uden licens. En kæmpe tak skal lyde til HCS bestyrelse for at få disse arrangementer stablet på benene og afvikle.

Klubmesterskabsløbene var rigtig god opvarmning til DM i enkeltstart og DM i samlet start arrangeret af Sydkysten den 5. og 6. september. Her stillede vi med 3 drenge i u13 – Elias, Casper og Rasmus, mens vi havde Emil med i u15. Det var et helt nyt og anderledes setup for de unge ryttere. Der var gjort rigtig meget ud af det fra arrangørernes side, tribune til tilskuere, enkeltstarten startede på rød løber – der manglede ikke noget (kun tørvejr for alle). Det var ved dette arrangement, det blev understreget, at det kan være altafgørende, at kende ruterne til fingerspidserne – forskellen på succes eller fiasko – det var næppe podiet der blev misset men det var meget tæt på. Det var også her det blev tydeligt, at mængden af træning også kan afspejles i selve cykelløbet. Men netop denne detalje understreger også den viljestyrke og det mandsmod, som vores drenge udviser – uanset hvor hårdt og kedeligt det måtte være, så fortsætter de uagtet at de skal køre meget alene – hatten af for det.

14 dage efter DM blev der afholdte Nakskov CC SM i enkeltstart – stort set revanche fra DM, da hele toppen ved DM var sjællandske ryttere. Elias havde noget indebrændt energi, som skulle ud i Nakskov og det kom det i en sådan grad, at han kørte sig til sin første skammelplacering i u13 – en rigtig flot 3. plads, mens Rasmus kørte ind som nummer 7 og Casper som nummer 12.

Et af årets absolutte højdepunkter har i mange år været sæsonafslutningen i Tønder og Sønderborg – den sidste weekend af september, sådan har det været i hvert fald de seneste 20 år. Sådan skulle det ikke være i år – i år var det IKKE sidste weekend af sæsonen, da distrikterne grundet de mange aflyste løb først på sæsonen havde planlagt at udvide sæsonen ind i oktober måned.

Vores drenge har været rigtig stabile til træning hele foråret, sommeren og sensommeren, hvilket også har resulteret i, at flere fik mod på at prøve at køre cykelløb. Sidst på sæsonen havde vi Bastian i u13, Sebastian i u15 og Tobias med på klippekort i u17.

Bastian, Casper, Rasmus og Elias havde en super weekend i Tønder og Sønderborg. Som på alle andre ture, så opleves noget nyt hver gang – der er ikke langt fra succes til fiasko. En succes kan være det blot at deltage og komme med hele vejen rundt, det kan også være det at køre om placeringerne – vi havde begge dele i Tønder. Fiasko kan være at føle sig så tæt på og så alligevel så langt fra – mange gange er det ikke noget, vi som ryttere selv kan kontrollere, som gør forskellen. Nedbør kan somme dage være til ens fordel, mens det andre dage kan være det, som gør, at man mister det, som lå ligefor. Uanset hvad så klarede alle sig rigtig flot igennem. Tønder/Sønderborgturen er også den fælles klubtur, hvor vi som klub på tværs af klasserne bor på vandrehjem sammen – det er guld for de unge at få lov til at snakke med de store drenge og høre deres røverhistorier – tak for en god tur til alle – vi håber at endnu flere deltager til næste år.

Som sagt så sluttede sæsonen i år ikke ved udgangen af september, den fortsatte ind i oktober, hvor HCS endnu engang stillede op til Demin Cup i Tølløse og omegn. Her fik ungdomsrytterne mulighed for at opleve, at for at kunne nyde skal man også kunne yde – så der blev arrangeret alternativ træning på ruten, hvor ungdomsrytterne incl. forældre omdelte omkring 250 flyers. HCS Demin Cup den 4. oktober blev en kold og hård oplevelse for vores drenge – da det begyndte at regne, da de skulle køre. Vi havde endnu engang fuld plade Bastian, Casper, Elias og Rasmus i u13, Emil og Sebastian i u15 og Tobias hjemvendt fra efterskole i u17. Så Bastian, Sebastian og Tobias på klippekort. Der blev kørt cykelløb i alle klasser og det blev tydeligt for enhver, at der er markant forskel på om man har kørt på cykel siden u11, eller man først er startet senere. Endnu engang blev der udvist kampgejst og vilje blandt alle rytterne, og selvom det så sort ud så kørte alle helt igennem. Ved den rigtige vilje kan I alle komme rigtig langt uanset hvornår I er startet – cykelsporten er nok en af de sportsgrene, hvor der er flere nederlag end sejre.

Landevejssæsonen sluttede i år først i Hillerød den 10. oktober, hvor vi igen havde Elias med helt fremme i afslutningen på en flot 3. plads, mens Rasmus sluttede sidste løb som nr. 7 og Casper som nr. 14 i u13. Sebastian kørte sit sidste løb i u15 og endte som en flot nr. 15.

Et par gange henover sommeren har vi også haft ungdomsryttere med ved Medaljeløb afholdt af andre klubber. Det er helt sikkert noget, som vi også håber bliver muligt i den kommende sæson. Desuden håber vi også at kunne afholde vores eget Medaljeløb i 2021 med henblik på at få udvidet vores gruppe.

Vi havde også håbet i år at kunne tage de drenge, som ikke havde mod på licensløb med ud til forskellige motionsløb, men intet har i år været som forventet, så det blev desværre ikke til noget i år.

Kun afbrudt af en kort sommerferie, så har vi i ungdom holdt fast på to ugentlige træninger, hvor der er gjort meget for at alle, uanset styrke har fået noget ud af træningen. Der er blevet kørt enkeltstarter ved Røde Lade, rulleskift, spurter, rundstrækninger på Volvo grunden, intervaller hvor sluttidspunktet har været ukendt, intervaller hvor også trænerne har måtte slippe undervejs, ”longest stand” på Volvo (hvor Rasmus uomtvisteligt har været alle overlegen). Grupperne har været opdelt efter styrke og styrkeforskellen til trods, så er det lykkedes at komme igennem alle træningerne med sved på panden.

Nu er vi inde i vintertræningen, hvor vi kører nogle for gruppen lange ture hver søndag, god gammeldags sadeltræning, hvor hastigheden og intervallerne ikke er afgørende.

Henning og undertegnede vil gerne takke jer alle for gennem hele sæsonen, under træning såvel som til forskellige arrangementer, at have udvist høj grad af sammenhold og viljestyrke – det er dejligt at opleve, hvor godt I passer på hinanden, og hvordan I bakker hinanden op.

Vi vil også gerne takke rytternes forældre for den store opbakning, som er udvist over hele sæsonen.

Endelig vil ungdomsafdelingen gerne takke bestyrelsen for deres opbakning til vores arbejde, samt tak til klubbens sponsorer.

Med venlig hilsen

Ungdoms”indslusnings”trænerteamet

Henning og Henrik