Holbæk Cykelsport har knækket koden og fået tag i børn og unge

14-11-2022

Landevejscykling er for alle – også børn og unge. Sådan lyder meldingen fra Holbæk Cykelsport, som for alvor har fået tag i børne- og ungesegmentet. Cykelklubben har fået stablet et attraktivt tilbud på benene, hvor fællesskab, socialt samvær og hygge går hånd-i-hånd med konkurrence, spurt og høj intensitet.

MTB Sommerskole.jpeg

Danmark er en cykelnation, og for mange af os er cyklen en foretrukket transportform, når vi skal fra A til B. Til og fra skole, arbejde, uddannelse og fritidsinteresser. Som idrætsgren er landevejscykling noget andet, og for mange, især udenfor idrætten, lig med skarpe sving, ekstreme stigninger, benhårdt konkurrencemiljø og fysisk udholdenhed. Et ekstremt miljø, hvor der cykles alene for at vinde. Med andre ord ikke altid en idrætsgren, forældre tænker på som det første, når deres børn er på jagt efter en ny fritidsinteresse. 

I cykelklubben Holbæk Cykelsport har de knækket koden. Klubben har over de seneste år fået stablet en attraktiv børne- og ungeafdeling på benene, og i den grad løftet landevejscykling for børn og unge til et nyt niveau. Børn helt ned fra 5-års alderen møder op til træning med klubkammeraterne, hvor fællesskab, venskab og gode cykeloplevelser er på programmet. Her kan alle, på tværs af niveau, alder og motivationsfaktor være med.

En klar børne- og ungestrategi

For Holbæk Cykelsport startede indsatsen med en klar strategi om at tiltrække, engagere og fastholde målgruppen af børn og unge. Foruden succes med søgning af fondsmidler og støtte fra kommune og sponsorer, rettede cykelklubben massiv fokus mod markedsføring på de sociale medier, den gode velkomst samt en klar strategi om at bruge børnene og de unge som ressource og aktive ambassadører. Om opstarten fortæller Kenneth Kierbyholm, garvet cykelrytter, børne- og ungetræner gennem 15 år og formand for cykelklubbens børne- og ungeafdeling:

”Når man starter en børne- og ungeindsats op, så er det altafgørende med frivillige kræfter, der står klar til at tage imod. Ved at spørge rundt internt i vores cykelklub, endte vi hurtigt med at rekruttere op mod 10 frivillige instruktører. Primært motionister, der havde kørt landevejscykling i mange år, og som fandt det motiverende at arbejde med den yngre målgruppe. Til at starte med havde vi faktisk flere trænere, end medlemmer på holdet.”

Kenneth supplerer: ”Ude til træning lægger vi mange kræfter i at stå klar til at give de nye medlemmer en varm velkomst. Nye medlemmer må aldrig være i tvivl om noget som helst. Vi tager dem i hånden hele vejen og viser, at vi sætter pris på, at de er mødt op. Selvom vi er mange frivillige, så er der altid én gennemgående person, der stiller op hver gang. Det er for at skabe kontinuitet, og gøre børnene og de unge trygge.”

Rekruttering af medlemmer gennem sociale medier og aktive ambassadører

Som del af indsatsen har Holbæk Cykelsport lagt vægt på at nå de unge gennem en koncentreret indsats på de sociale medier. Herigennem formår cykelklubben at skabe engagement og følelsen af stolthed i høre til klubben. For udefrakommende er aktiviteten på de sociale medier med til at synliggøre det fællesskab, børne- og ungeholdet bygger på og som nye potentielle medlemmer kan blive en del af:

”Vi har lagt stor vægt på at nå ud med vores budskaber via de sociale medier. Vi booster vigtige opslag, og har tilknyttet en fast person til at svare på beskeder, hvilket skal ske med det samme. Til arrangementer sørger vi for at skyde en masse billeder, som vi lægger op på de sociale medier, og på den måde får vi bredt budskabet om vores stærke fællesskab ud til endnu flere. Og det batter. Vi har næsten ikke haft en træningsdag, hvor vi ikke har budt et nyt medlem velkommen. Antallet vokser støt, uge for uge,” fortæller Kenneth og fortsætter:

”Samtidigt sørger vi altid for at give børnene nogle gode oplevelser til hver træning, for herigennem skaber vi nogle super gode ambassadører. De taler om cykelklubben henne i skolen, og på den måde rekrutterer vi indirekte endnu flere medlemmer.”

Gode, sjove og fælles oplevelser

I Holbæk Cykelsport bliver børne- og ungeholdet udfordret på det fysiske, taktiske og tekniske – og får sved på panden til enkeltstarter, fartlege, rulleskift og intervaltræning. Alt sammen med vægt på de gode, sjove og fælles oplevelser, for det skal først og fremmest være sjovt, hvis idrætten skal fange:

”Det sociale sammenhold er bærende i vores cykelklub. Vi gør meget ud af at dyrke fællesskabet, for vi kan se, at det er altafgørende for at fastholde vores medlemmer. Jeg vil gå så langt at sige, at det sociale vægter mere, end 50 procent af motivationen. De skal grine og synes, at træningen er sjov, for at idrætten fanger,” fortæller Kenneth og fortsætter: ”Hver tirsdag over hele sommerperioden afholder vi aftenarrangementer, hvor medlemmer på tværs af alder, køn og hold møder op til kage, sodavand, is, grillpølser og tapas.”

Om vinteren er udgangspunktet i det sociale samvær vigtigere end nogensinde, da udfordringen ved de kolde måneder er åbenlys. For hvordan fastholdes børnene og de unge i deres træning, når vinden suser på de åbne strækninger og termometeret nærmer sig nulpunktet? Selvom vinteren har sin helt naturlige påvirkning på cykelsporten, gør Holbæk Cykelsport stadig meget ud af at holde fællesskabet ved lige. Der afholdes mekaniker- og førstehjælpsaftener, juleafslutning, gymnastik og relevante foredrag. Selve træningen finder sted tidligt i weekenderne, og her er målet bare at samles:

”Om vinteren mødes vi hver søndag kl. 10, hvor vi, i modsætning til sommerperioden, cykler nye ruter. Ruter, der ofte svinger forbi forældre, som skiftevis står klar i carporten med boller og kakao. På den måde holder vi både grundformen og fællesskabet ved lige. Børnene er pakket godt ind med vanter og huer, og humøret plejer altid at være højt,” afslutter Kenneth.

Ingen sendes ud på landevejene, før de er helt klar

Sikkerheden på de danske landeveje kan være en udfordring, når cykelrytterne skal dele vejen med bilisterne, og det kræver en vis grad af træning og teknisk viden, inden børnene og de unge sendes ud på længere strækninger. Derfor starter de helt nye ryttere ud med såkaldt ”kravlegårdstræning,” som foregår på et lukket område. Her lærer de alle de basale færdigheder og teknikker, og læringen foregår primært gennem leg og sjove udfordringer. Kravlegårdstræningen får med tiden bragt de yngre cykelryttere op på et niveau, hvor det er forsvarligt at tage dem med ud på ture i store grupper. Ingen sendes ud på landevejene, før de er helt klar:

”Til kravlegårdstræning gør vi meget ud af, at konkurrenceaspektet ikke fylder særlig meget, og at ingen kommer sidst. Det gør vi bl.a. ved at sende cykelrytterne afsted på kravlegårds-ruten på forskellige tidspunkter. Vi sender dem aldrig afsted i samlet flok, for på den måde vil der altid være nogen, der kommer i mål som den sidste. Det er der ingen, der får glæde af,” fortæller Kenneth og fortsætter:

”Når børnene er blevet sikre i deres kørsel og har lært, hvordan man cykler i grupper, sendes de ud til træning på landeveje, hvor trafikken er let. Ruten er den samme hver uge, så den kender børnene ud og ind. Det skaber ekstra tryghed, ikke mindst blandt forældrene.”

Økonomi behøver ikke at være en stopklods

I takt med, at landevejscykling er blevet mere og mere populært, er udvalget af cykelgrej eksploderet, og mange har en idé om, at cykelsporten kræver en vis økonomi for at kunne være med. Men cykling behøver bestemt ikke at være dyrt. Inden indmeldelse stiller de fleste cykelklubber lånecykler til rådighed, som nye medlemmer kan cykle på, inden de beslutter sig for, om idrætten fanger:

”Tidligere har vi sagtens kunne spotte de børn, der kommer fra mere velhavende familier, end andre. Det problem fik vi gjort noget ved. Vi skrev til kommunen og spurgte, om vi ikke skulle gøre det muligt for alle, uanset status og økonomi, at gå til landevejscykling. Det ville kommunen gerne hjælpe med, og valgte at støtte os med penge til nye lånecykler. Hertil søgte vi fonde og hjælp fra vores sponsorer, og i dag har vi lånecykler til alle,” fortæller Kenneth.

Som del af strategien for både rekruttering og fastholdelse af medlemmer, lader Holbæk Cykelsport også børne- og ungeholdet låne cyklerne med hjem. Det optimerer ikke blot den tid, børne- og ungeholdet bruger på at komme i gang med træningen, men skaber også stolthed, ære og forpligtelse blandt de yngre cykelryttere, der kan køre hjem på en racercykel. Det samme gør sig gældende for uniformen, der også er et vigtigt element i forsøget på at synliggøre tilhørsforhold og vække en følelse af stolthed:

”De nye medlemmer møder som regel bare op i shorts og t-shirt, men skifter hurtigt over til et sæt klubtøj. Tøjet har nemlig kæmpe betydning for vores børne- og ungehold. Du drømmer ikke om, hvad det betyder for selvtilliden og stoltheden at cykle i et sæt klubtøj. Derfor bestiller vi altid rigeligt med tøj, der passer til alle størrelser. Når de møder op med klubtøjet i skolen, er det samtidigt rigtig god markedsføring, så det er en god investering.”

Et symbol på, at cykelsporten favner alle

Op til Tour-starten har der over hele landet været afholdt BørneTour, hvor målet har været at give de yngre cykelryttere en sjov oplevelse med cykling, skabe interesse og inspirere flere børn og unge til at tage del i idrætten via en cykelklub. Arrangementet har været en stor succes. Både i de byer, hvor cykelklubberne allerede har en børne- og ungeafdeling, og i de byer, hvor cykelklubberne har ønsket at etablere en. Om BørneTouren lokalt i Holbæk fortæller Kenneth:

”BørneTour var et kæmpe event, som har gjort meget for at få flere børn og unge ind i cykelklubberne. Det skabte en øget opmærksomhed, og vi oplevede, at mange var henne og spørge ind til Holbæk Cykelsport, som var repræsenteret og med til at dele præmier ud.”

”Under Tour de France viste også Vingegaard-effekten at have stor betydning. Jonas blev hurtigt til en glimrende rollemodel og et symbol på, at cykelsporten favner alle. Han startede ikke ud med at vinde det hele som barn. Tværtimod. Men han elskede at cykle, fandt et stort fællesskab og samvær gennem cykelsporten. Det er det, cykelsporten kan. Man behøver ikke at være den bedste for at finde glæde ved at cykle,” afslutter Kenneth, der i sin tid selv var børne- og ungetræner for Mads Pedersen, der som den første danske cykelrytter nogensinde blev professionel verdensmester på landevej.

Et naturligt sigte mod konkurrence

Holbæk Cykelsports børne- og ungehold er for både drenge og piger i alderen 7-16 år. Ifølge cykelklubben er alderen ikke altafgørende, men derimod evnen til at bevæge sig på cyklen.

Når de unge rammer U17-rækken, er de typisk så stærke i deres teknik, form og styrke, at de overgår til voksen-licensafdelingen. Her har samtlige medlemmer tegnet konkurrencelicens og træner med mere jævnbyrdige ryttere. Ifølge Kenneth udvikler de unge cykelryttere nemlig et helt naturligt fokus på at ville konkurrere, finjustere, forbedre og i sidste ende vinde:

”Vi gør meget ud af, at der skal være plads til alle – også dem, der ikke kører for konkurrencens skyld. Men samtidigt kan vi se, at de med tiden, helt naturligt, begynder at snakke om cykelløb, watt-tal, carbon-cykler og alt derimellem. Konkurrence-genet vækkes helt automatisk til live, men det er en proces, der kræver modning over tid. Samtidigt er der også bare nogle unge, der kun cykler for at cykle, og dem vil vi også altid sørge for at favne.”